НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

2019.05.19

Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій — пам'ять про сотні тисяч наших співвітчизників, які були безжально закатовані за часів комуністичного тоталітарного режиму.

Ліквідація реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства — такою була мета «Великого терору».

Його наслідки для України були жахливими: практично знищено політичну, мистецьку та наукову еліту, деформовано суспільні зв’язки, зруйновано традиційні ціннісні орієнтації.

Понад 290 тисяч осіб заарештовано в Україні у часи «Великого терору» у 1937—1938 роках, з них близько двох третин розстріляно. Тільки на Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

19 травня 2019 року вшанувати пам'ять нещадно закатованих «червоною машиною» біля пам’ятного знаку «Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ століття», що розташований на території Халявинської сільської ради, де наприкінці 30-х років ХХ століття у братській могилі були поховані тисячі жителів Чернігівщини, зібралися представники влади, жителі Чернігова та Чернігівського району. У жалобному заході взяли участь і артисти Чернігівського обласного філармонійного центру.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих, поклали квіти до пам’ятного знаку та запалили свічки. Заупокійну літію відправив отець Роман.

За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації


QR-Code generated with LudwigQRCode