ХОР ІМ. БОРТНЯНСЬКОГО РОЗПОЧАВ СЕРІЮ КОНЦЕРТІВ-ЛЕКЦІЙ У БОРИСОГЛІБСЬКОМУ СОБОРІ

2019.08.18_Bortnyansky_Choir_concert_lecture_1

Чотири концерти-лекції, присвячені духовній музиці і духовності взагалі, підготували до початку нового концертного сезону артисти Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент — Іван Богданов). Сценічна площадка — Борисоглібський собор на древньому чернігівському Валу. Запрошені диригенти з Києва, Львова, Харкова, Сум, Стрия.

Концерти-лекції — це тематичні роздуми на біблійні теми. Серія таких концертів-лекцій розпочалася 18 серпня 2019 року з розмови на тему “Церковний рік. Свята”. Лектор, доктор богослов’я Георгій Лобанов, зазначає: “Насправді це більше, ніж концерти, більше, ніж лекції. Це проект, в якому глядачі можуть взяти безпосередню участь, адже тема церковна, і багатьом людям цікаво отримати відповіді на питання, що їх хвилюють”.

Цю думку поділяє і головний диригент камерного хору Іван Богданов: “Це експериментальний формат – поєднання концертів з лекціями. Багато хто ходить в храм, вірить в Бога, дотримується якихось традицій, але мало хто знає про їхні витоки, про певні тонкощі ”.

Камерний хор виступив під диригуванням хормейстера Лариси Шульги і запрошеної гості — лауреатки Всеукраїнського конкурсу хорових диригентів ім. Д.Бортнянського Ольги Калин (м.Стрий). Пані Ольга — викладач хорової школи, церковний регент. Камерний хор ім. Д.Бортнянського вона вважає одним з найкращих в Україні.

Відповідно до теми була побудована концертна програма Академічного камерного хору. У концерті прозвучали, серед інших, такі твори, як “Вечери Твоея тайныя” Олексія Львова, “В Вифлеємі днесь Марія” Володимира Коломійця, “Великое славословие” Сергія Рахманінова, “Ангел вопіяше” Миколи Вербицького, “Благослови, душе моя, Господа” Кирила Стеценка, “Отче наш” Миколи Леонтовича, “Разбойника багорозумнаго” Олександра Кастальского...

Наступний концерт-лекція Академічного камерного хору відбудеться у Борисоглібському соборі 8 вересня 2019 року. Тема - “Дива. Святі. Канонізація”. Диригуватимуть хором Христина Ониськів (м.Львів) та Сергій Стрельченко (м.Суми).

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

тел.: (0462) 675-431

Сюжет телеканалу Новий Чернігів:


QR-Code generated with LudwigQRCode