СТО ПЕРША РІЧНИЦЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

2020.01.22_Unity_of_Ukraine

Урочисте зібрання і святковий концерт артистів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, художніх колективів національно-культурних товариств і релігійних громад з нагоди Дня Соборності України 22 січня 2020 року відбулися в філармонійному центрі.

22 січня Україна відзначає дві визначальних дати: 22 січня 1918 року Четвертим Універсалом Української Центральної Ради вперше була проголошена українська незалежність, а вже за рік, 22 січня 1919 року, на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель. Він увінчав соборницькі прагнення українців, століттями розділених різними державами та імперіями, жити в єдиній країні.

Урочистості з нагоди Дня Соборності у філармонійному центрі, які провели Ольга Печко і Дмитро Обєдніков, відкрив Гімн України у виконанні Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського (художній керівник та головний диригент — Іван Богданов). Від учасників зібрання були покладені квіти до пам’ятного знаку “Борцям за волю та незалежність України”.

З вітальними словами до учасників зборів звернулися голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако. З нагоди свята жителі Чернігівщини, які мають значний особистий внесок у державне будівництво, розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, отримали державні нагороди, відзнаки обласної адміністрації, обласної та Чернігівської міської рад. Серед нагороджених — і диригент Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” Андрій Шевчуковський, удостоєний звання “Заслужений артист України”.

Привітали земляків з Днем Соборності України солісти філармонійного центру: заслужений артист України Сергій Сулімовський, заслужений працівник культури України Світлана Пилипенко, Ольга Печко, Марина Коваленко, Катерина Іващенко, артисти Академічного народного хору (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, балетмейстер-постановник — Віктор Войников, керівник оркестрової групи — Лариса Падій), Капели бандуристів ім. О. Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ, головний хормейстер — заслужений працівник культури України Микола Борщ).

У святковій програмі взяли участь представники релігійних організацій та національно-культурних товариств області. Саме такий формат святкування було ініційовано обласною Радою Церков і релігійних організацій, яка діє при Чернігівській обласній державній адміністрації, і є прикладом ефективної консолідації зусиль та об’єднання заради спільної мети.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode