НАГОРОДЖЕНО ПЕРШИХ ЛАУРЕАТІВ ПРЕМІЇ ІМ. Г. ВЕРЬОВКИ

2020.10.01_Veryovka_Award

Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, зразковий дитячий художній колектив театр танцю “Слов’яни” КП “Міський Палац культури імені В’ячеслава Радченка” Чернігівської міської ради і заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Національного університету “Чернігівський колегіум” імені Тараса Шевченка Олег Васюта стали першими лауреатами обласної Премії імені Григорія Верьовки. 1 жовтня 2020 року церемонія вручення премії пройшла на сцені обласного філармонійного центру у рамках IV обласного Фестивалю української пісні та танцю імені Григорія Верьовки, присвяченого 125-річчю від дня його народження, 100-річчю заснування Березнянської школи мистецтв імені Григорія Верьовки та Міжнародному дню музики.

Композитор, хоровий диригент, педагог, фольклорист, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Григорій Верьовка народився у Березні на Чернігівщині. Організував і очолював Державний український народний хор — колектив, який першим народну манеру гуртового співу зробив професійним мистецтвом. З метою вшанування пам’яті митця, задля популяризації професійного та кращих зразків аматорського мистецтва, збереження та розвитку українських національних традицій у галузі вокально-хорового, музичного та хореографічного мистецтва Чернігівщини і була започаткована премія, що носить його ім’я.

Її вручення під час щорічного Фестивалю пісні і танцю імені Григорія Верьовки мало відбутися у рідному селищі митця ще у вересні — до дня народження маестро, але пандемія внесла свої корективи.

Урочистості на сцені філармонійного центру, провідного закладу області у сфері музичного мистецтва, розпочалися з вокально-хореографічної композиції “Вітаємо друзів у рідному краї” у виконанні Академічного народного хору.

Лауреатів привітав та вручив лауреатські відзнаки заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко, який у своєму вітальному слові зазначив: “Чернігівська область дала світові чимало видатних діячів. Григорій Верьовка закарбував пам’ять про себе: його видатні твори знають, мабуть, в кожному куточку нашої планети. І нові покоління не повинні забувати таких митців!”. Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура став лауреатом Премії ім. Г.Верьовки у номінації “вокально-хорове мистецтво”, театр танцю “Слов’яни” на чолі із заслуженим працівником культури України Володимиром Дядечком і Мариною Дядечко — у номінації “хореографічне мистецтво”, Олег Васюта — у номінації “музично-інструментальне мистецтво та мистецтвознавство”.

За вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва Чернігівщини почесними грамотами Чернігівської обласної державної адміністрації та Чернігівської обласної ради, а також з нагоди 100-річчя з часу заснування Березнянської школи мистецтв імені Г.Г. Верьовки були нагороджені викладачі мистецького навчального закладу – директор школи Максим Саченко, Галина Маркович і Тетяна Саченко.

З вітальним словом до учасників урочистостей звернулися голова Менської районної державної адміністрації Євген Соловйов та голова Менської районної ради Наталія Боюн. Працівникам Березнянської школи мистецтв були вручені відзнаки райадміністрації та райради.

Від імені голови обласної ради привітав лауреатів і радник голови ради Дмитро Никоненко.

Академічний народний хор філармонійного центру, студентський хор Національного університету “Чернігівський колегіум”, вокальний гурт “Березенці” Березнянського будинку культури подарували глядачам концертну програму, яка завершилася спільним виконанням здравиці “Многая літа”. Провела програму Інна Василенко.

Під час урочистостей березнянцям була передана відзнака, яка засвідчує: віднині Григорій Верьовка став почесним громадянином селища.

Прес-центр обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode