КОНЦЕРТ ДУХОВНОЇ МУЗИКИ В БОРИСОГЛІБСЬКОМУ СОБОРІ

КОНЦЕРТ ДУХОВНОЇ МУЗИКИ В БОРИСОГЛІБСЬКОМУ СОБОРІ

22 квітня 2017 року програма «Концерти духовної музики в Борисоглібському соборі» розпочалася унікальним концертом академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Близько двадцяти творів духовної музики різними мовами виконали артисти хору. Окрім творів Бортнянського та Веделя у концерті прозвучали також твори П.Чеснокова, С.Орфеєва, А.Кастальського, Т.Яшвілі.

«В основному це тропарі різних стилів. Ми співали різними мовами, зокрема, грузинською, грецькою. Це урочисті духовні твори, які люди у храмі не почують, бо вони не молитовні, у службу не включаються, а спеціально створені для такого жанру як концерти духовної музики», - розповів художній керівник та головний диригент хору Іван Богданов. У концерті брав участь і хор хлопчиків
камерного хору, якому вже під силу виконання складних концертних номерів духовної музики. При цьому твори Веделя і Бортнянського звучали в автентичному виконанні, тобто жіночі партії виконували дитячі голоси. Іван Богданов пояснив, що жінкам колись не можна було співати у храмах практично до кінця 19 століття. Отже всі жіночі голоси, розписані у партитурах, виконувалися хлопчиками. Саме цей стиль епохи бароко і відтворили під час концерту, коли хлопчики співали разом з чоловічим складом хору. «Вперше за останні сто років музика Бортнянського і Веделя прозвучала у тому вигляді, у якому вони написали її!» - наголосив Іван Богданов. Досвід співу у соборі отримала також наймолодша група хору, у якій співають хлопчики від 6 років. Вони виконали 4 обробки великодніх пісень, одну з яких – a cappella.

Головний диригент також повідомив, що ця концертна програма підготовлена до ІХ Міжнародної Пасхальної асамблеї-2017 “Духовність єднає Україну”, яка проходить у Києві З 17 до 30 квітня. Чернігівський хор ім. Д. Бортнянського виступатиме 27 квітня у головному соборному храмі Успенської Києво-Печерської Лаври – Соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Отже чернігівці мали нагоду долучитися до урочистих заходів Міжнародної Пасхальної асамблеї і першими почути чудовий концерт хору у Борисоглібському соборі.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode