НА ВИСОКІЙ КРУЧІ НАД ДЕСНОЮ ЧЕРНІГІВЦІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

22 травня 2017 року минуло 156 років від дня повернення праху Великого Кобзаря на Батьківщину. Вся Україна цього дня згадує свого Пророка і Учителя, усвідомлює його настанови і застереження, значення Шевченка для єднання нації.

У Чернігові цього дня відбулася літературно-мистецька акція. На високій Деснянській кручі на Валу біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися громадяни, представники творчої інтелігенції та громадськості, національно-культурних товариств та державних установ. В урочистому заході також взяли участь від керівництва міста і області заступник голови керівника апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Ломако.

Вдячним словом згадали присутні друзів і представників української громади Санкт-Петербурга, які домоглися повернення праху Поета на рідну землю і виконання його заповіту. Ведучі нагадали також, що останній шлях Кобзаря з Петербурга до Канева проліг через нашу чернігівську землю. І на цьому шляху були з ним і його чернігівські друзі Григорій Честяхівський, Пантелеймон Куліш, Олександр Лазаревський, Василь Тарновський молодший.

Вражаюче пролунав над Десною неформальний гімн України «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура. Поезії Шевченка проникливо читала артистка розмовного жанру обласного філармонійного центру Олена Белеванцева.

Вільний мікрофон для читання поетичного слова Кобзаря був організований для всіх, хто забажав виступити з його творами, або з патріотичними поезіями інших авторів чи власними віршами.

Увечері біля пам’ятника Тарасові Шевченку вшанування його пам’яті продовжили мистецькою акцією Капела бандуристів ім. Остапа Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode