24 ЕТЮДИ ШОПЕНА ВІД ДМИТРА ОНИЩЕНКА

ДМИТРО ОНІЩЕНКО

У Чернігів завітав відомий піаніст Дмитро Онищенко. Він здійснює концертний тур Україною з 20 по 30 травня 2017 року, який завершить у рідному Львові. А на початку туру пощастило чернігівським шанувальникам фортепіанної музики. 21 травня 2017 року зі сцени Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм пролунали: «Чакона» Й.С. Баха – Ф. Бузоні, соната для фортепіано №31 ля-бемоль мажор Ор. 110 Л. ван Бетховена, а ще 24 етюди Ф. Шопена – у виконанні піаніста світового рівня Дмитра Онищенка.

Музикантові 34 роки, він учасник багатьох Міжнародних конкурсів і має вражаючі досягнення. Дмитро Онищенко переможець V-го Міжнародного конкурсу юних піаністів імені Володимира Крайнєва (2000 рік), переможець ІV-го Міжнародного конкурсу імені Володимира Горовіца (Київ, 2001 рік), лауреат ХІІ Міжнародного конкурсу ім. П.І. Чайковського у Москві (2002 рік), лауреат Міжнародної фортепіанної академії в Хамамацу (Японія, 2005 рік), лауреат Міжнародного конкурсу «Vianna da Momma» (Ліссабон, Португалія, 2007 рік), переможець Міжнародного конкурсу ім. М. Лисенка (Київ, 2007 рік). А ще він Лауреат загальнонаціональної програми «Людина року-2001», записав понад 20 компакт-дисків.

Після концерту, відповідаючи на запитання про враження від успіху у чернігівської публіки, від овацій глядацької зали, музикант сказав: «Я відчуваю своє єднання з усіма присутніми у залі. Насправді враження таке, що грав не я, а творили всі присутні разом зі мною! І таке відбувається не на кожному концерті». Він сказав, що закоханий у Чернігів, у філармонійному центрі почувається як удома від теплої і творчої атмосфери, що панує тут. Викладачі музичного училища ім. Л. Ревуцького і музиканти обласного філармонійного центру, спілкуючись з музикантом після концерту, висловили Дмитрові Онищенку щире захоплення його творчістю та з професійної точки зору високо оцінили його трактування відомих творів, глибину подачі, техніку виконання. Вони пам’ятають музиканта ще 18-літнім, коли той виступав У Чернігові, і відзначили, що вже тоді відчувалася його творча індивідуальність.

Родом Дмитро Онищенко зі Львова, зараз мешкає за кордоном. Він розповів, що його мама також музикант, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка. А тато, якого, на жаль, вже немає на цьому світі, був медиком, викладачем Львівського медичного інституту. «До речі, я помітив, що таке часто трапляється - поєднання музикантів і медиків у сім’ях. Напевне одне одному допомагають, по-своєму лікують», - каже він напівжартома. І зізнається, що в дитинстві сидіти годинами за фортепіано, звісно, не хотілося, як і більшості дітей. І мама не примушувала. Перед ним з дитинства було два різних професійних світи, і він свідомо обрав музику. І щойно обрав – більше не було проблем з мотивацією для занять. Першою вчителькою була мама, а до наступного викладача вона відвела сина у 4 роки. А потім він отримав блискучу освіту: закінчив Московську консерваторію ім. П.І. Чайковського (клас проф. Л. Наумова і А. Дієва), а також аспірантуру; Королівський коледж музики в Манчекстері у Норми Фішер (Великобританія); Ганноверську вищу школу музики (клас проф. В. Крайнєва та А. Варді).

Концерт Дмитра Онищенка на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся у рамках творчого проекту «Фортепіанний абонемент». Це вже сімнадцятий концерт за два сезони існування проекту. Його координатор, режисер та ведучий заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode