УРОЧИСТІ ПРОВОДИ ПРИЗОВНИКІВ

Сюжет Телеканал Новий Чернігів

8 листопада 2017 року у Чернігові урочисто й шанобливо виряджали групу юнаків до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. На високому валу, де височіє як оберіг Чернігова козацька церква – Храм Святої Великомучениці Катерини, біля пам'ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» на священну службу по захисту Батьківщини відправляла своїх синів Чернігівщина. Привітати молодих людей з новим важливим етапом життя прийшли представники влади і громадських організацій, ветерани АТО, рідні і друзі, небайдужі громадяни. Зі вступом до славної когорти справжніх чоловіків привітала юнаків виконуюча обов'язки голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова. Вона побажала розуміння й усвідомлення того, що від них залежить майбутнє України і нашого сильного українського війська.

З напутніми словами перед героями дня – призовниками та учасниками урочистостей виступили також військовий комісар Чернігівського обласного військового комісаріату полковник Олександр Криворучко, голова ветеранської організації Першої Гвардійської армії генерал-майор запасу Борис Сташко, керівник сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в Чернігівській області, ветеран АТО, розвідник 41-го окремого мотопіхотного батальйону Альберт Черешко, голова обласної ГО «Єдина родина Чернігівщини», батько загиблого героя АТО майора Національної гвардії Андрія Шанського, нагородженого орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), Микола Шанський, заступник голови Чернігівського відділення Української спілки ветеранів Афганістану, воїн-інтернаціоналіст полковник запасу Анатолій Кирилюк. У заході також взяв участь голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко.

Від всіх матерів привітала призовників піснею «Служи мій сину, служи» заслужена артистка естрадного мистецтва України, солістка колективу концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру Ніна Коцур. Козацьку вокально-хореографічну композицію присвятив юнакам Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура. У заході також взяв участь духовий оркестр військово-музичного Центру Сухопутних військ ЗСУ, начальник Центру та художній керівник підполковник Ігор Кішман.

«Нехай Бог оберігає вас від усякого зла», - звернувся до юнаків Настоятель храму Святої Великомучениці Катерини УПЦ КП протоієрей Роман Кіник і благословив майбутніх воїнів-захисників.
Хвилююче звучали слова ведучої Інни Василенко, артистки Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, про історичну місію, що випадає на долю українських чоловіків віддавна – вміти і землю сіяти, і боронити її від потужних ворогів. Але український дух, що черпає силу від традицій вільного козацтва, не зломити.

Урочисто пролунав з високого Валу Гімн України, гучно і сильно прокотилося над Черніговом священне гасло: Слава Україні! Героям слава! Чернігівці вручили кожному призовникові традиційний український оберіг – ляльку-мотанку «Подорожниця». Ці лялечки зробили своїми руками діти Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва та обласного Центру науково-технічної творчості учнівської молоді – щоб були з ними ці обереги і нагадували, як виряджали їх на службу з побажаннями навчитися бути мужніми й відважними воїнами і повернутися додому, з благословеннями й молитвами, з напутніми словами про традиції українського воїнства і славного козацького міста Чернігова.

Віра Лобановська

 


QR-Code generated with LudwigQRCode