ІСТОРІЯ

Establishment

Чернігівська обласна філармонія була створена в 1944 році наказом № 1 від 22 травня 1944 року по філармонії у відповідності до наказу обласного відділу у справах мистецтва. Штатний творчий склад в кількості 12 чоловік був поділений на дві концертні бригади. Перша складалася з 5 чоловік, друга - з 7-ми. Робота виконувалась штатним персоналом артистів творчого складу, а також силами нештатних виконавців за трудовою угодою та артистів-сумісників.
    З початку свого існування філармонія розміщувалась на території колишнього Єлецького монастиря. Стаціонарне приміщення з залом на 612 місць філармонія отримала в 1964 році - це колишній будинок Миколаївського Єпархіального Братства. В загальний об'єм увійшла зведена 1870 року каплиця на честь Олександра Невського.
    У кінці 1919 - на початку 1920 років в будинку розміщувалися губполітвідділ та військово-політичні курси для командирів Червоної Армії, потім клуб працівників освіти. З 1932 року і аж до початку Другої Світової війни - Чернігівський український музично-драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка. Спалений у серпні 1941 року під час німецько-фашистських бомбардувань. Відновлений у післявоєнні роки з надбудовою 3-го поверху над колишньою каплицею. 1985 року відновлено намети над входами Мурований, триповерховий, складного плану. Зразок архітектури неоруського стилю, поширеного на зламі XIX та XX століть.
    На початку 1964 року у творчому складі філармонії працювали такі колективи:
         1. Лекторська бригада;
         2. Естрадна бригада;
         3. Бригада бандуристів;
         4. Артисти - ляльководи.
    У 1965 році був створений ансамбль циган.
    У 1968 році була організована камерна бригада.
    У 1973 році у філармонії створена дитяча група "Веселий час".
    Протягом всього часу існування філармонії структура творчого складу постійно змінювалась, але незмінними залишалися такі напрямки роботи:
         - класична музика;
         - фольклор;
         - естрадний жанр;
         - лекторійна робота;
         - програми для дітей.
    У 2000 році обласна філармонія була реорганізована в обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм.
    Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм створений на підставі рішення Чернігівської обласної Ради (тринадцятої сесії 23-го скликання) від 26 жовтня 2000 року, розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 15 листопада 2000 року №691 та наказу управління культури Чернігівської обласної державної адміністрації від 28 листопада 2000 року №82-к шляхом реорганізації (злиття) державного комунального підприємства "Чернігівська обласна філармонія", державного комунального концертного підприємства "Камерний хор ім.Д.Бортнянського", державного комунального концертного підприємства "Духовий оркестр", комунального підприємства - ансамблю народної музики "Гармоніка".
    Метою створення центру - є відродження української національної культури, популяризація українського та світового музичного мистецтва, пропагування кращих творів симфонічного, хорового, інструментального, вокального, народного, духового та інших музичних жанрів, морально-естетичне виховання підростаючого покоління та молоді на національних та загальнолюдських цінностях засобами музичного мистецтва, проведення широкої культурно-просвітницької роботи серед населення, а також організація фестивалів, конкурсів та інших заходів, що сприяють покращенню духовного добробуту глядача.
    На сьогоднішній день у філармонійному центрі працюють:
Академічний симфонічний оркестр "Філармонія"
Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського
Академічний ансамбль пісні і танцю "Сіверські клейноди"
Академічний народний хор
Духовий оркестр
Капела бандуристів ім. О. Вересая
Колектив концертних виконавців
Джаз-Бенд "BissQuit"


QR-Code generated with LudwigQRCode