НЕЙМОВІРНИЙ СЬОМИЙ «FOLKEN ГЕРЦЬ» – ДВОБІЙ УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКУ Й СУЧАСНОГО ДЖАЗУ

FOLKEN ГЕРЦЬ - СІВЕРСЬКІ КЛЕЙНОДИ ТА ДЖАЗ-БЕНД "BISSQUIT"

На сьомому концерті творчого проекту «FOLKEN ГЕРЦЬ» (12 квітня 2018 року), започаткованого ансамблем «Сіверські клейноди», у залі філармонійного центру зібрались шанувальники народної музики та джазу. У музичному поєдинку брали участь оркестрова група «Сіверських клейнодів» та джаз-бенд «BissQuit».

За правилами у цьому двобої немає переможця. Головне – це продемонструвати свою творчість, віртуозність, імпровізацію. Фольк-музиканти грали щось схоже на джаз, а наші джазмени навпаки. Колективи також окремо виконували інструментальні композиції та пісні. На глядачів чекав і сюрприз – вперше прозвучала обробка традиційної чернігівської пісні. Новинка проекту всім прийшлась до вподоби. Учасникам наступних концертів «FOLKEN ГЕРЦЬ» буде запропоновано зробити власну обробку чернігівської народної пісні та виконати її на сцені.

Сюжет: Телеканал Новий Чернігів

Фото: Віктор Кошмал


Це був абсолютно незвичайний концерт! 12 квітня 2018 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм змагалися у майстерності професійні музиканти академічного ансамблю пісні і тацю «Сіверські клейноди» та джаз-бенду «BissQuit». На одній сцені зійшлися у символічному протистоянні український музичний фольклор і джаз, що має витоки з негритянського фольклору. Зовсім різні за походженням у часі і просторі, ці своєрідні музичні всесвіти вдалося поєднати і створити нову гармонію просто на очах у публіки – завдяки неймовірній креативності і таланту артистів Чернігівського філармонійного центру.

Ідея викликати на поєдинок джаз-бенд «BissQuit» народилася у директора «Сіверських клейнодів» Олександра Волкова. Цей задум надзвичайно сподобався художньому керівникові і головному диригентові ансамблю Сергію Вовку, автору самого проекту Folken Герць. Він пригадав, що перші вдалі спроби поєднання джазу і народної музики «Сіверські клейноди» вже робили в одному з попередніх концертів проекту разом з піаністом Костянтином Борисенком.

Виклик на музичний поєдинок був прийнятий керівником джаз-бенду Дмитром Теребуном і всіма музикантами «BissQuit». Над розробкою програми ретельно працювали керівники оркестрових груп обох колективів: Олег Богуш - джаз-бенд «BissQuit» і Сергій Томилець - «Сіверські клейноди».

Завдання постало не просте: знайти точки дотику таких різних музичних стилів і напрямків, можливості їх поєднання. Музиканти вирішили побудувати концерт не за принципом лише чергування номерів від кожного колективу, а створити також спільні композиції. Всі задумки вдалося реалізувати. І народилися дивовижні концертні номери, у яких традиційні джазові інструменти – труба, кларнет, контрабас – звучать в обрамленні кобзи, сопілки, скрипки, флейти, баяну, демонструючи їх несподівані можливості і створюючи нову музичну гармонію.

Прикрасили концерт вокальні номери. Джазові композиції у виконанні Володимира Балаби лунали по-особливому витончено після енергійної й запальної української музики. Дівчата з вокального гурту «Сіверських клейнодів» виконали народну пісню, записану на Чернігівщини «Та пойду, вийду на мосток» – в осучасненому варіанті. Вони були по-особливому вбрані, у джинсах і вишиванках, символізуючи своїми образами і новим характером виконання старовинної пісні єдність глибинної народної і сучасної культур. Ця обробка традиційної чернігівської пісні пролунала вперше – додатковий бонус для глядачів у наповненому сюрпризами оригінальному концерті.

Остаточно вразив вокаліст «Сіверських клейнодів» Дмитро Тищенко оригінальним виконанням добре відомої «Подоляночки». Його ніжний тенор виводив розмірений сумовитий заспів, аж раптом зазвучав у цілковито джазовій манері, майстерно виконуючи голосову імпровізацію. Вражена публіка відповіла оваціями. Загалом зал вітав улюблених артистів і їхнє чарівне дійство щиро і бурхливо. Музиканти і вокалісти ніби відкривали себе заново, демонструючи нові можливості і нові грані своїх талантів.

Примітно, що поєдналися не лише музиканти таких різних колективів, а й їхні глядачі, що зібралися цього вечора в одному залі. І глядацька аудиторія кожного з них суттєво розширилася: шанувальники джазу відкрили для себе «Сіверські клейноди», а інші дізналися, що у Чернігові є справжній джазовий колектив - джаз-бенд «BissQuit».

Також важливий підсумок: концерт був цікавий і привабливий для молоді. Народна музика у сучасному аранжуванні отримує нове життя у таких проектах, завойовуючи молоду аудиторію і виховуючи її. Ця мета завжди стоїть на порядку денному у керівника «Сіверських клейнодів», заслуженого діяча мистецтв України Сергія Вовка. Він зокрема, зауважив, що свого часу в успіх проекту Folken Герць багато хто не вірив через ніби-то недостатню популярність народної музики. Але звертаючись цього дня зі сцени до глядачів, він із задоволенням відзначив, що нинішній концерт – вже сьомий у скарбничці проекту. І популярність його дедалі зростає завдяки таким цікавим ідеям, майстерності і професіоналізму, а також любові до музики і свого глядача артистів та працівників Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Віра Лобановська

Довідково. У концерті «FOLKEN ГЕРЦЬ VII» взяли участь академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Вовка у складі Сергія Томильця (керівник оркестрової групи, баян), Сергія Гриценка (контрабас, бас-гітара), Євгенія Ховрича (кобза), Юрія Слободенюка (сопілка, флейта), Костянтина Слободенюка (сопілка, флейта), Станіслава Сидоренка (ударні), Олександра Воробйова (скрипка); а також вокальний гурт «Сіверських клейнодів» у складі Оксани Вовк, В’ячеслава Гамули, Ольги Микитенко, Христини Мельник, Дмитра Тищенка, Альони Неревенько, Олександра Динника. А також джаз-бенд «BissQuit» у складі Олега Богуша (керівник колективу, клавіші), Володимира Балаби (труба, вокал), Нікіти Гірні (саксофон, кларнет), Романа Крижановського (ударні, перкусія), Максима Гапоненка (контрабас). Звукорежисер – Олександр Єрмаков.


QR-Code generated with LudwigQRCode