АКАДЕМІЧНИЙ КАМЕРНИЙ ХОР ім. ДМИТРА БОРТНЯНСЬКОГО

КАМЕРНИЙ ХОР

Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського створений в 1996 році.
Фундатор та перший керівник колективу – заслужений діяч мистецтв України Любомир Мирославович БОДНАРУК (1938-2009). З 2010 року художнім керівником та головним диригентом хору став лауреат всеукраїнського фестивалю-конкурсу Іван Павлович БОГДАНОВ.
 
Колектив, що об’їхав Україну, виступав у Росії, Німеччині, Польщі, виконує хорову музику вітчизняних та закордонних композиторів від XVI до XXI століття. В основі репертуару – потужний пласт вітчизняної хорової творчості. Не випадково один з перших проектів, здійснених камерним хором, мав назву «Україна музична» і був присвячений спадщині Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя, М. Вербицького. Втім, камерному хору імені Д. Бортнянського до снаги не лише класичний спадок, але й сучасна хорова музика. До золотого фонду репертуару колективу увійшли твори Я. Цегляра, Л. Дичко, Л. Колодуба, А. Гнатишина, В. Мужчіля, Ю. Свідера, О. Некрасова та інших.
 
З перших років від часу заснування і дотепер колектив бере активну участь у хорових форумах України: «Музичні прем’єри сезону», «Київ-музик-фест», «Золоті ворота», «Золотоверхий Київ», «Пасхальна асамблея» (Київ), «Мрія» (Львів), «Передзвін», «Галицькі передзвони» (Івано-Франківськ), «Ялта-Вікторія» (Ялта), «Від Різдва до Різдва» (Дніпропетровськ), «Carmina», «Gaude Mater» (Республіка Польща), «Хорові асамблеї в Меммінгемі» (Федеративна Республіка Німеччина), демонстрував своє мистецтво у Національному культурному центрі України у Москві (Російська Федерація).
 
Академічний камерний хор імені Д. Бортнянського є лауреатом міжнародних та всеукраїнських хорових конкурсів та фестивалів. Яскравими сторінками в історії колективу є періоди творчої співпраці з видатними діячами музичної культури України: народними артистами України Ларисою Роговець, Валерієм Буймістером, Валентиною Степовою. Академічним камерним хором імені Дмитра Бортнянського здійснено записи двох компакт-дисків: «Хорові фрески Чернігівщини» та «Колядки і щедрівки України».


QR-Code generated with LudwigQRCode