АКАДЕМІЧНИЙ АНСАМБЛЬ ПІСНІ І ТАНЦЮ "СІВЕРСЬКІ КЛЕЙНОДИ"

СІВЕРСЬКІ КЛЕЙНОДИ

Колектив ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» був створений у 2002 році при Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Мета ансамблю - не тільки збереження традиційного мистецтва Сіверського краю, а й пошук нових форм вираження розмаїття традицій та культури українського народу, а також залучення молоді до слухання народної музики як поєднання минулого з сучасним.

Колектив вже у перший рік свого існування став переможцем І Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського (м.Київ, 2003 р.) та отримав окрему відзнаку за оригінальність вокально-хореографічної постановки «На Йвана Купала».

У 2008 році колективу рішенням Міністерства культури і туризму України колективу надано статус академічного за видатні досягнення у розвитку українського музичного мистецтва.

Колективом було створено безліч концертних програм, проєктів, які і зараз дивують та захоплюють глядача своїм цікавим, новаторським, унікальним підходом до творчого процесу. Серед найвідоміших: театрально-видовищне дійство «На Йвана Купала», проєкт «Тільки для Вас», «Вертеп» (спільно з акторами Чернігівського обласного молодіжного театру), «Сє повєсті Соврємєнних лєт» (які поєднали в собі традиції Сіверського краю з сучасними манерами обробки та оригінальним виконанням), «Сіверські клейноди тільки для народу», майстер-клас «Трипілля-Україна-Світ» (спільний проєкт з народною майстринею Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмилою Смоляковою з реконструкції трипільської кераміки), майстер-клас «Танці народів світу», проєкт «Запиши рідних та зателефонуй», концертна програма до десятиліття колективу «Наш 10-й Наш», проєкт «Покровонька рідна мати», ювілейна програма «НАМ 15», відкритий семінар-практикум «Професія – артист професійного українського мистецтва», сольні концерти до 206-ї та 207-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.

Оркестрові програми: «В корчмі», «Музичні гулянки», «Українські візерунки», «Folk і не тільки».

Окремий проєкт оркестрової групи колективу – «Folken Герць», реалізований вже неодноразово разом з колективами та сольними виконавцями з усієї України. Проєкт планується продовжувати.

Колектив працює над постійним збагаченням репертуару фольклорними надбаннями Чернігівщини. Завдяки фольклорним експедиціям, мета яких – здобути та зберегти перлини української народної творчості, відроджується автентична, традиційна селянська музика та пісні.

Результатом плідної роботи вокального гурту є випуск аудіозбірки «Душа Сіверщини», частина І. «Душа Сіверщини» - проєкт, в якому звучать зібрані традиційні пісні Чернігівщини. Цим проєктом вокальний гурт закриває кожен концертний сезон колективу. Нині готуються і наступні збірки.

«Сіверські клейноди» – лауреати Чернігівської обласної літературно-мистецької премії ім. Михайла Коцюбинського, дипломанти І та ІІ Всеукраїнського фестивалю «Дніпровські голоси в Дубровно» (Республіка Білорусь), І та ІІ Всеукраїнського фестивалю «Козацькому роду нема переводу» (м.Донецьк), фестивалю Приазов’я «Співоча трієра» (м.Новоазовськ), дипломанти фестивалю «Міжнародні співи адвенту-2005» (м.Відень, Австрія).

Колектив з великим успіхом презентував своє мистецтво на Міжнародному фестивалі традиційного народного танцю «Sudmalinas» (м.Рига, Латвія, 2005 р.), на багатьох культурних заходах в Іспанії, перед представниками 47 країн світу у Конгрес-холі Ради Європи (м.Страсбург, Франція, 2007 р.).

«Сіверські клейноди» брали участь в урочистостях та жеребкуванні з нагоди відкриття XІV Чемпіонату Європи з футболу «Euro-2012» (м.Київ).

Ансамбль – учасник Міжнародного фестивалю народного мистецтва та фольклору (м.Плоцьк, Польша), етнофестивалю «Kosmopolis» (м.Кавала, Греція), учасник традиційного святкування «Меду та часнику» (м.Даугавпілс, Латвія).

Колектив з кожним роком розвивається, шукає нові форми і методи вираження творчих здобутків українського мистецтва через пісню, танець та музику.

На сьогодні репертуарна палітра колективу дуже різноманітна: традиційні пісні (більше ста), танці (16), вокально-хореографічні композиції (22). Оркестр ансамблю має в своєму репертуарі, окрім супроводу вокальних творів та танців, більше 50 інструментальних композицій.

 
 


Особиста сторінка в Інтернеті www.s-kleinody.com.ua, відеокліп на YouTube


QR-Code generated with LudwigQRCode