АКАДЕМІЧНИЙ НАРОДНИЙ ХОР

НАРОДНИЙ ХОР

Наша рідна чернігівська земля багата своєю історично-культурною спадщиною, яка має тисячолітню історію. Зачаровує, найпотаємніших струн серця торкається кришталево-дзвінка, задушевна, п'янка і ніжна українська пісня. В ній живе душа нашого народу. Вона і в радості, і в смутку дає вихід почуттям, лине непереборною хвилею. її міць і велич перевертають світ, оновлюючи його. Українська пісня-пречиста пелюстка душі нашого народу, жива краплина материнської любові, яка із серця впала в рідну землю України; велике диво на землі, що являється з вічності буття і не покидає кожну людину до віку. Несучи у світ це живодайне мистецтво, чернігівські артисти щораз нагадують передусім нам, тим, хто живе в Україні, що володіємо ми унікальним культурним скарбом, який необхідно дбайливо оберігати, бо за ним - наше життя, нетлінна спадщина, до якої долучаються покоління за поколіннями. Чернігівський український народний хор створений у 1984 році при управлінні культури згідно рішення Чернігівської облдержадміністрації. Організатором та художнім керівником колективу став заслужений діяч мистецтв України Петро Миколайович Процько, який народився на Чернігівщині.
 
До складу хорової, танцювальної та оркестрової груп увійшли люди, перш за все закохані в свою справу, в українську пісню, народну музику, танці, обряди. Творчі пошуки, прагнення працювати, відповідальність — все це було спрямовано на розвиток колективу. Гордістю і взірцем для колективу було ім’я Григорія Верьовки, славетного земляка, що став у витоків створення Українського народного хору, в якому основу колективу складали співаки з Чернігівщини.
 
Перший виступ молодого колективу, який відбувся восени 1985 року у м. Києві, дістав схвальної оцінки провідних фахівців області і України та був високо оцінений глядачами. За короткий період часу з 1986 по 1989 рік Чернігівський народний хор вже під орудою заслуженого артиста України Анатолія Іванова та заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника став дипломантом фестивалю „Співоче поле” у м. Хмельницькому. Гастролював по містах Полтава, Житомир, Київ, Львів. Колектив продемонстрував різноманітну програму, високі творчі можливості, індивідуальне творче обличчя. В репертуарі звучали твори Г.Верьовки, А.Верьовки, А.Авдієвського, А.Пашкевича, І.Сльоти, І.Бідака, П.Процька, М.Дацика, О.Стадника та інших відомих композиторів України. В жовтні 1989 року до Чернігівського народного хору художнім керівником запросили народного артиста України, композитора А.М.Пашкевича. Нев’янучий аромат народності, вплетений в мереживо його слів і музики, невичерпана і незрівнянна любов до народної пісні, по-справжньому підняла колектив на нові творчі сходинки. Його мистецькі задуми швидко втілювалися в роботу колективу. Новостворена концертна програма щоразу поповнювалася новими творами та композиціями і високо оцінювались глядачами. Саме на Чернігівщині А.М.Пашкевичем були написані твори, що увійшли до української скарбниці. Кантати: «Крик попелу», «Чернігівські дзвони», «Лебеді материнства», «Мазепа». Хорові твори: «Пролітали журавлі», «Одинокий лелека», «Мамині руки», «У село до батька і до мами», «Коні Чорнобиля», «Афганістан», «Яничари» та багато інших. До цих пір твори збереглися у репертуарі колективу. У 1990-91 роках відбулися тривалі гастролі по містах і селах всіх регіонів України.
 
Починаючи з 1992 року і по 1998 рік Чернігівський народний хор активно гастролював за кордоном, де пропагував українську народну пісню, підтримуючи осередки української діаспори в Бельгії, Голландії, Німеччині, Австрії, Росії. У цей час колектив народного хору співпрацював з німецькими акторами, підприємцями, які допомогли зі свого боку у постачанні медичного обладнення та транспорту для потреб Чернігова, а також сприяли започаткуванню та підтримці дружніх відносин з містами — побратимами Генком (Бельгія), Меммінгемом (Німеччина).
 
У 1997 році разом з німецьким підприємцем Германом Пфайфером і композитором, художнім керівником хору Анатолієм Пашкевичем відбулися прем’єри двох опер на матеріалі українського фольклору „Блудний син”, „Ейдерман” (лібрето Г.Пфайфера, музика А.Пашкевича). У грудні 1998 року Чернігівський народний хор став лауреатом і дипломантом новорічного фестивалю в Австрії - „Міжнародні співи Адвенту” (м. Відень).
 
Програму, що складалась з духовних творів українських композиторів та народних пісень, тоді вперше підготував випускник Київської Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського Володимир Коцур. Репертуар колективу займає одне із чільних місць у Всеукраїнському творчому звіті та творчих звітах Чернігівщини у м. Києві. Артисти, сповнені невичерпної енергії, під керівництвом В.Коцура, продовжують створювати нові мистецькі програми. Глибина традицій народних Новорічних свят поєднана із сучасним баченням театралізованої вистави; щорічні свята календарного циклу : Новий рік, Різдво Христове, Масляна, Веснянки, Обжинки, «В ніч на Івана Купала» - заслужили зацікавленність та щиру повагу глядачів міста Чернігова та області. Така діяльність колективу переплетена з красою і чарівністю народних пісень, колоритом танців сприяють вихованню молоді, що з задоволенням бере участь в обрядах та масових дійствах. Чернігівська земля сповнена козацького коріння, національного українського патріотизму.
 
Окрасою програм Чернігівського народного хору є козацькі пісні, які стали основою творчого проекту «Були і ми козаками». Колектив співпрацює з видатними митцями України: А.Паламаренком, А.Литвиновим, Д.Гнатюком. З 2003 року народний хор один з головних учасників на міжнародному святі „Дружба” в м. Сеньківка, почесний гість та учасник Всеукраїнського літературно-мистецького заходу „Седнівська осінь”, обласного козацького свята у м. Батурин, дипломант Міжнародного свята літератури і мистецтв „Лесині джерела” (2004р.). У 2005 році був запрошений для святкування 192-ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка в Москві. У 2006 році – став лауреатом премії „Українська осінь” в м. Гомель (Білорусь), брав участь у Всеукраїнському фестивалі кобзарського мистецтва „Вересаєве свято”. У 2008 році став дипломантом Міжнародного фестивалю „Дніпровські голоси” в м. Дубровно (Білорусь); у 2009 році – дипломант фольклорного фестивалю-конкурсу ім. В. Полевика, ІІ і ІІІ Міжнародного фестивалю українського мистецтва і національних культур «Етноеволюція – Поліське коло», І місце у відбірковому турі Всеукраїнського фестивалю-конуцрсу народної хореографії ім. П. Вірського; у 2010 році – лауреат ІІІ Міжнародного фестивалю «Rudenines» в м. Вісагінас (Литва), І місце у відбірковому турі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. П. Вірського та грамота за популяризацію та розвиток хореографічного мистецтва; у 2011 році – дипломант Міжнародного фестивалю «Київська Русь», м. Любеч, лауреат І регіонального відкритого фольклорного фестивалю «Співоче поле», м. Прилуки, дипломант ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. П. Вірського, в номінації «С – І». Співпраця з творчими колективами України – ще одна яскрава сторінка діяльності Чернігівського народного хору. Підтвердженням цьому є багаторічні спільні програми з Чернігівським академічним театром ім. Т. Шевченка, проект «Україна-Словенія» разом з військово-музичним центром Сухопутних військ Збройних Сил України, творчі програми за участю майстрів мистецтв України: Героєм України, народним артистом Д.Гнатюком, Героєм України, народним артистом А.Паламаренком, заслуженої артистки України Є.Крикун, відомих артистів Черкаського народного хору, аматорським колективом народного хору «Десна», чернігівського Будинку культури, співпраця з майстрами мистецтв міста у тематичних програмах і лекціях-концертах: «Гей, ви браття, козаченьки», «Усі ми велика родина», у «Днях Менінгейму в Чернігові», «Пам’яті Софії Русової», «Річниця української писемності», «Відтворення духовної спадщини композиторів України», пам’яті Т. Шевченка, Л.Глібова, П. Куліша, М. Ге, М. Коцюбинського, П.Тичини, А. Пашкевича та ін.
 
Колектив хору «за багаторічну плідну співпрацю, за високу професійну майстерність» має подяку від Президента Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Почесну відзнаку «за вагомий внесок у розвиток хорового мистецтва та духовності» Міжнародного фестивалю духовного співу до 100-річчя прославлення Святителя Іосафа, єпископа Білгородського. У зв’язку з підготовкою пропозицій про участь чернігівського народного хору у фольклорних фестивалях Росії, у рамках двосторонньої програми культурного співробітництва між Росією і Україною, в квітні 2011 року делегація Посольства РФ на чолі з виконуючим обов’язки посла і радником посольства по культурі побувала у чернігівському філармонійному центрі на виступі народного хору, де відмітили високий професійний рівень майстерності всього колективу.
 
Співпраця з творчими колективами України — яскрава сторінка діяльності Чернігівського народного хору. Підтвердження цьому є спільний проект «Україна -Словенія» разом з військово-музичним центром Сухопутних військ Збройних Сил України (художній керівник та головний диригент заслужений артист України В. Дашковський), творча програма за участю майстрів мистецтв України: заслуженої артистки України Є.Крикун, відомих артистів Черкаського народного хору, у концерті до 70-річчя пам’яті народного артиста України Анатолія Пашкевича, співпраця з майстрами мистецтв міста у тематичних програмах: «Пам’яті Софії Русової», «Річниця української писемності», «Відтворення духовної спадщини композиторів України». Серед прихильників колективу громадські, державні та релігійні діячі України.
 
Чернігівський народний хор знаходиться у творчому розквіті, виступає у школах, училищах та вищих навчальних закладах міста та області, виховуючи підростаюче покоління, проводить чисельні благодійні концерти на підприємствах, перед сільськими громадами, бере участь у шефській роботі над військовими частинами, підтримує ветеранів Чорнобиля та людей похилого віку. Колектив хору охоче виступає у всіх районах рідної Чернігівщини.
 
За багаторічну творчу діяльність у 2010 році Чернігівський народний хор отримав премію ім.М.Коцюбинського у номінації «Театральне і музичне мистецтво». У цьому ж році, «за вагомий внесок у забезпечення розвитку музичного мистецтва і професійну майстерність» художній керівник і головний диригент Володимир Коцур нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, а наступного року отримав високе звання «Заслуженого діяча мистецтв». За досягнення в галузі хореографічного мистецтва головний балетмейстер колективу Людмила Джим на прикінці 2011 року нагороджена медаллю П. Вірського. А у 2013 році вона отримала звання "заслужена артистка України".
 
В Книзі відгуків і побажань народного хору міститься велика кількість подяк від видатних людей країни: діячів культури, мистецтв, вчених, представників депутатського корпусу, виконавчої влади всіх рівнів, військовослужбовців, релігійних конфесій, закладів освіти, громадських організацій та інших. Концерти народного хору транслюються на обласному радіо та телебаченні, на першому національному телеканалі. Про роботу колективу неоднаразово писали всеукраїнські газети «Радянська Україна», «Сільські вісті», «Урядовий кур’єр», «Советская Белоруссия», «Белорусские новости», «Литовский кур’єр», «Гарт», газета «Вісті» та періодичне видання м.Меммінгем (Німеччина) «Vemminger Zeitung». Все це є визнанням рівня майстерності. Розглядаючи основні виробничі показники діяльності народного хору протягом останніх семи років, слід відмітити постійне зростання кількості концертів та збільшення глядачів. 14 жовтня 2011 року Наказом Міністра культури України Чернігівському народному хору присвоєно звання «Академічний» Служити своїм мистецтвом розбудові української незалежної держави, колектив Чернігівського Академічного народного хору вважає своїм головним обов’язком і справою громадської честі.

 

РЕПЕРТУАР
Духовна музика
1. К.Стеценко „Благослови, Душе моя, Господа”
2. К.Стеценко „Хвали, Душе моя Господа”
3. Наспів Києво-Печерської Лаври „Святий Боже”
4. М.Леонтович „У царстві твоїм”
5. О.Кошиць „Святий Боже”
6. Д.Бортнянський „Херувимська”
7. М.Ведель „Милість спокою”
8. Д.Бортнянський „Достойно єсть”
9. Наспів Києво-Печерської Лаври „Єдиний Свят”
10. Д.Бортнянський „Хвалити Господа з небес”
11. О.Кошиць „Нехай повні будуть вуста наші”
12. І. Несільський «Отче наш»
13. К. Стиценко «Вірую»
14. Наспів Києво-Печерської Лаври «Буди ім’я Господнє»
15. О.Гончаров «Отця і Сина»
 
Т.Г.Шевченко
1. К.Стеценко „Ой, у полі могила”
2. К.Стеценко „Тополя”
3. О.Стадник „Заповіт”
4. В.Коцур „Гей літа орел” (із поеми „Гайдамаки”)
5. В.Коцур „Ой, не пугай, пугаченьку”
6. А.Пашкевич „Реве та стогне Дніпр широкий”
7. М.Дацик „Віє вітер”
 
Твори українських композиторів
1. М.Лисенко „Молитва за Україну”
2. К.Стеценко „Чуєш, брате мій”
3. П.Процько, О.Богачук „Радості сльози”
4. А.Пашкевич, Н.Шакун „Україно моя”
5. А.Пашкевич, С.Пушик „Козак гуляє”
6. А.Пашкевич, М.Негода „Довженкова земля”
7. А.Пашкевич, М.Негода „У добру годину”
8. А.Пашкевич, М.Луків „У село до батька і до мами”
9. А.Пашкевич „Пролітали журавлі”
10. А.Пашкевич „Одинока лелека”
11. А.Пашкевич, М.Негода „Мамина вишня”
12. А.Пашкевич, М.Негода „Осипає цвіт калина”
13. А.Пашкевич, М.Томенко „Перестигле в полі жито”
14. І.Сльота, В.Башинський „Українці, будьмо разом”
15. І.Сльота, слова народні „Ой, плили гусоньки”
16. М.Дацик, П.Струцюк „Народе мій”
17. М.Збарадський, Л.Глібов, обробка А.Пашкевича „Ой, не цвісти калинонці”
18. М.Борщ, Л.Отрюх „Вдово Україно”
19. В.Коцур, Л.Глібов „На ниві життя”
20. В.Коцур, Л.Кошель „Калинонька”
21. В.Коцур, О.Довгий „Я тільки в тебе вірю, мій народе”
22. В.Коцур, Л.Глібов „Стоїть гора висока”
23. В.Коцур, Л.Шур-Побісайлова „Розквітне сад”
24. А.Пашкевич, В.Стус. Кантата «Лебеді материнства»
25. А.Пашкевич, В.Стус «Виростеш ти сину»
26. В.Коцур, А.Покришень «Ода Чернігову»
27. В.Коцур, А.Покришень «Село в тополях»
28. В.Коцур, А.Покришень «Моя рідна земля»
29. С.Реп’ях, Т.Олійник «Ой, на горі зелен явір»
30. А.Пашкевич, Д.Луценко «Мамина вишня»
31. Д.Збарацький, Л.Глібов «На ниві життя»
32. А.Пашкевич, М.Негода «Степом-степом»
 
Обробки українських пісень (оркестрова та хорова групи)
1. А Пашкевич „Зелене жито”
2. А.Пашкевич „Ой, наступала та чорна хмара”
3. А.Пашкевич „Наливаймо, браття”
4. А.Пашкевич „Свекрушенька”
5. А.Пашкевич „Ой, вербо, вербо”
6. А.Пашкевич „Ой, коли ми поберемося”
7. А.Пашкевич „На дворі чорна хмара в’ється”
8. А.Пашкевич „Ой, на горі цигани стояли”
9. Г.Верьовка „Ой, чого ти земле молодіти стала”
10. А.Верьовка „Нова радість стала”
11. О.Стадник „Ти сива голубко”
12. О.Стадник „Біда мене та заставила”
13. О.Стадник „Налий, мама, стакан рому”
14. О.Стадник „Сватай мене, мужичок”
15. А.Кушніренко „Місяць ясний”
16. М.Леонтович „Ой, нас братці п’ять”
17. В.Коцур „На городі огірочки”
18. В.Коцур „Коли б мені зранку”
19. В.Коцур „Що в Івана кудрі в’ються”
20. В.Коцур „Ти ж мене підманула”
21. В.Коцур „Да піду я до млина”
22. В.Коцур „Вчора була суботонька”
23. В.Коцур „Ой, на горі цигани стоять”
24. М.Борщ „Ой, дощ іде”
25. М.Борщ „Ой, під мостом, мостом”
26. В.Полевик «У криниці дівка воду брала»
27. В.Полевик «Насіяла огірочків»
28. В.Коцур «Засвистали козаченьки»
29. В.Коцур «В кінці греблі шумлять верби»
30. А.Авдієвський «Ой, чий то кінь стоїть»
31. В.Коцур «Ой, гілля гусоньки на став»
32. М.Драгінець «Ой, ішли воли»
33. В.Коцур «Понад ставом стежечка»
34. Т.Олійник «Ой, не гоніть люди горілочку»
35. М.Стельмах, М.Дорошенко «Оболонський плацдарм»
36.А.Пашкевич «Василиха»
37. М.Борщ «Од Києва до Любен»
38. Г.Верьовка «Ой, крутиться доріженька»
39. Кубанський народний хор «Їхали козаки із Дону додому»
40. Кубанський народний хор «Розпрягайте хлопці коней»
 
Вокально-хореографічні композиції (оркестрова, хорова, балетна групи)
1. А.Пашкевич „Тетяна”, хореографія Н.Цюренко
2. В.Коцур „На городі бузина”, хореографія М.Дядечко
3. В.Коцур „А я тебе бачив”, хореографія Н.Цюренко
4. В.Коцур „Чернігівські частівки”, хореографія Н.Цюренко
5. В.Коцур „Червона калина”, хореографія Л.Джим
6. В.Коцур „Біля млину калина”, хореографія Л.Джим
7. В.Коцур „Гоп чу-чу”, хореографія Н.Цюренко
8. В.Коцур „Толока”, хореографія Н.Цюренко
9. В.Коцур „Джарочка”, хореографія Л.Джим
10. В.Коцур „Розквітне сад на Україні”, хореографія Л.Джим
11. В.Коцур „Запряжу коня...” (на тему циганських мелодій), хореографія Л.Джим
12. В.Коцур „Калинонька”, хореографія Л.Джим
13. В.Коцур «Циганська сюїта», хореографія Л.Джим
14. В.Коцур «Поліські гуляння», хореографія Л.Джим
15. В.Коцур «Гілля гусоньки на став», хореографія Л.Джим
16. В.Коцур «Тітка Явдошка сіяла пшеничку», хореографія Л.Джим
 
Танцювальні номери
1. Постановка О.Штирьова «Гопак»
2. Постановка Г.Горбачука «Закаблуки»
3. Постановка Л.Гелун «Чумандриха»
4. Постановка Л.Джим «Як у нас на Україна»
5. Постановка Л.Джим «Квітка душа»
6. Постановка Л.Джим «Яблучко»
7. Постановка О.Штильова «Козацький танок»
8. Постановка Л.Джим «Дівчата»
 


QR-Code generated with LudwigQRCode