ВІДКРИТТЯ МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ НА ЧЕСТЬ А.М.ПАШКЕВИЧА

Меморіальна дошка на честь А.М.Пашкевича

21 серпня 2018 року відбулося Урочисте відкриття Меморіальної дошки та вшанування пам'яті хорового диригента, композитора, Народного артиста УРСР Анатолія Максимовича Пашкевича.

У заході взяли участь АКАДЕМІЧНИЙ НАРОДНИЙ ХОР (Художній керівник та головний диригент - Заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур), Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Народний артист України Василь Нечепа, Заступник директора Департаменту, начальник управління туризму та охорони культурної спадщини Павло Веселов, Генеральний директор - керівник художній Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун, Заслужений працівник культури України Микола Борщ, вдова Анатолія Максимовича Пашкевича Тетяна Пашкевич-Костановська.

Анатолій Пашкевич народився 11 лютого 1938 року у селі Довбиш Житомирської області. Після закінчення школи, поступає на курси підготовки керівників художньої самодіяльності, які відкрились при Новоград-Волинському будинку культури. Навчатися довелося одночасно із службою в армії. Після закінчення строкової служби А.Пашкевича залишали баяністом у матроському ансамблі, але він повернувся у рідне село, організував там вокальний ансамбль, самодіяльний хор, одержував перемоги на численних олімпіадах та оглядах. На одному із оглядів у Києві сам Григорій Верьовка високо оцінив творчі здібності і талант молодого керівника ансамблю. Через кілька років ансамблю було присвоєно звання народного.

Анатолій Пашкевич працював у Чернігові у період творчої зрілості, з 1989 по 2002 роки. У часи праці у Чернігівській обласній філармонії Анатолій Максимович створив чудові й самобутні твори для хору і солістів, пісні на власні вірші та у співпраці з іншими поетами, поезії та прозу, обробки народних пісень. Серед найвідоміших: кантати “Чернігівські дзвони”, “Крик попелу”, «Лебеді материнства», «Мазепа», опери “Блудний син”, “Ейдерман”, авторські твори “Дума про Батурин”, “Довженкова земля”, “В саду зрубали яблуню стару”, “Пролітали журавлі Україною”, “Мамині руки”, “Одинокий лелека”, «Осипає цвіт калина» та багато інших, які сьогодні є окрасою репертуарів народних хорів та солістів.

Землі Чернігівщини - джерело творчого натхнення для цілої плеяди видатних представників культури і наукової еліти. Тут розпочала свою театральну кар'єру Марія Заньковецька. На берегах Десни, у Сосниці, народився і провів дитячі роки видатний кінорежисер О.Довженко. Значний внесок у розвиток вітчизняної культури зробили уродженці Чернігівщини: письменники - Іван Кочерга, Павло Тичина, композитори Григорій Верьовка, Левко Ревуцький.

Своє ім’я на зірковому небосхилі Чернігівщини навічно закарбував і Анатолій Пашкевич - самобутній, неповторний майстер хору, який своєю творчістю визначив вектори розвитку народно-хорового мистецтва. Він жив на окремій орбіті. А весь його життєвий устрій підпорядковувався одному-єдиному – служінню пісні.

---
Фото - Євгеній Ворох

Сюжет: Телеканал Новий Чернігів


QR-Code generated with LudwigQRCode