ДО ЮВІЛЕЮ ОЛЕКСАНДРА КОРНІЄВСЬКОГО

2019.02.21_Kornievsky

Кожен народ записує у художню скарбницю людства свою музику, дарує свої неповторні інструменти, які зрештою стають для світу його звуковим кодом. Україна ж постає перед земною спільнотою своїми неперевершеними кобзами та бандурами.

21 березня 2019 року виповнилося 130 років від дня народження майстра народних музичних інструментів, кобзаря-лірника, Почесного громадянина міста Корюківка Олександра Корнієвського. Він був творцем нової бандури і великим бандуристом. За майже сто років життя Корнієвський створив 154 бандури. Останню — у сімдесят літ.

З нагоди ювілею “Корюківського Страдіварі” на батьківщині майстра пройшли меморіальні заходи. Їх учасники — представники мистецької громади Чернігівщини, жителі та гості міста поклали квіти до пам’ятника Олександра Корнієвського, взяли участь у церемонії відкриття меморіальної дошки на будинку, де він жив і працював. Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано кращим учням Корюківської школи мистецтв, яка носить ім’я Олександра Корнієвського. Благочинний Корюківського району Православної Церкви України протоієрей Тарас Баїк провів обряд освячення дошки.

130-річчю майстра були присвячені тематичні заходи - «В рокотанні-риданні бандур», який пройшов у місцевому історичному музеї, а також «Український Страдіварі – наш земляк» у Корюківській школі мистецтв.

Кульмінацією відзначення ювілею майстра став концерт “З любов’ю до України” Капели бандуристів ім. О.Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (керівники - заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ). Виступ у Корюківському будинку культури розпочався з виконання безсмертної поеми-кантати “Тополя” Григорія Верьовки за однойменним твором Тараса Шевченка. У концертній прозвучали народні пісні - “Ой під горою, під перевозом”, “Ой, дівчино, шумить гай”, “Раз я їхав за снопами”, твори українських композиторів - «Весна шаліє над Десною» Раїси Борщ на вірші Дмитра Іванова, “Козацька сюїта” Левка Ревуцького та Григорія Давидовського, “Я живу в Україні” Олега Марцинківського та Олега Кононенка, інші твори.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431
за матеріалами веб-порталу Корюківської міськради


QR-Code generated with LudwigQRCode