АРТИСТИ ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ ПОВЕРНУЛИСЯ З ГАСТРОЛЕЙ ДОНБАСОМ

МАРІУПОЛЬ

Маріуполь, Сартана та Мар`їнка – населені пункти, де з концертами побували артисти Чернігівського обласного філармонійного центру під час гастролей по Донецькій області. На запрошення керівництва поліції Донеччини, митці виступили з театралізованою композицією та виконали пісні визвольних змагань за незалежність України як сторічної давнини, та і вже зовсім недавньої історії.

Делегацію з Чернігівщини, яка складалася з 20 осіб, очолював Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Олександр Левочко. Співорганізатором турне стала Громадська організація «Українська Ініціатива», керівники якої Юрій Косенко та Ольга Тимчишин постійно супроводжували делегацію, брали безпосередню участь як в організації, так і у проведенні всіх заходів.

Як розповів Олександр Левочко, даний гастрольний тур відбувся на виконання Указу Президента України “Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері” та наказу Міністерства культури України про реалізацію Загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас”. Серед іншого, цей проект передбачає проведення в містах і селищах Донбасу культурно-мистецьких заходів за участі творчих колективів із різних регіонів України. За словами пана Олександра, дуже знаково, що колектив філармонійного центру охоче долучився до реалізації даного проекту і впродовж двох останніх років проводить активну діяльність на підтримку бойового духу захисників України.

Цього разу гастрольний тур Донецькою областю тривав протягом 4-7 липня 2018 року.
Головні культурні події пов`язані із турне, були приурочені до Дня Національної поліції України. Керівництво ГУНП в Донецькій області не тільки запросило виконавців, але й виявило всебічне сприяння гостям, надало суттєву допомогу в підготовці та проведенні заходів у різних населених пунктах. Вагомим став внесок і Міністерства інформаційної політики України, співробітники якого, на чолі з керівником відділу інформаційної реінтеграції Донбасу та Криму Віктором Литвіновим взяли особисту участь у урочистому заході, що відбувся в Головному управлінні Національної поліції України в Донецькій області (м. Маріуполь) 5 липня й надали близько 1000 примірників виданої Міністерством літератури для поширення.

Перед початком урочистостей гості з Чернігівщини поклали квіти до пам’ятника, встановленого на честь поліцейських Донеччини, які загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Олександр Левочко передав керівництву поліції Донеччини подарунки від Чернігівської ОДА й запросив унікальні колективи, - поліцейських-барабанщиць та духовий оркестр, - взяти участь в урочистостях, які відбудуться в Чернігові до Дня Незалежності України.

Особливо велике враження на присутніх співробітників поліції справили пісні часів Визвольних Змагань. Зрештою, на пропозицію керівника поліції Донеччини, генерала третього рангу Миколи Семенишина чотири пісні було виконано чернігівцями наступного дня, під час масштабних заходів, котрі стали своєрідною кульмінацією святкування Дня Національної поліції України в Маріуполі й проходили у Міському палаці культури «Український Дім» та на площі біля нього. Поважні гості та поліцейські стоячи аплодували солістам і виконавцям Чернігівського обласного філармонійного центру, запрошували наших артистів приїздити з концертами на Донбас ще.

Провівши чотири концерти та виступи, проїхавши близько двох з половиною тисяч кілометрів доріг, артисти учора ввечері повернулися до Чернігова. “Виснажені, але щасливі”, - так коротко прокоментував враження солістів і виконавців від проведених концертів головний режисер філармонійного центру Дмитро Обєдніков.
- Ми вклали у свої виступи душу і наша робота була щедро винагороджена теплим прийомом, який влаштували нам поліцейські, військовослужбовці та цивільні Донеччини, - додав пан Дмитро.

За словами головного режисера, артистам досить важко визначити який з відіграних концертів мав найбільший резонанс чи вагу. Адже всюди, де доводилося виступати, послухати виконавців з Чернігова приходили люди які є справжніми патріотами України. То ж кожен свій виступ артисти вважають головним.

Але, звичайно ж, були й такі концерти, які запам'ятовуються по-особливому. Насамперед, це концерт у Сартані, абсолютну більшість населення якого становлять греки Приазов’я. Та концерт у прифронтовій Мар`їнці, з якої видно околиці окупованого російсько-терористичними військами Донецька. Артисти філармонійного центру провели концерт у приміщенні місцевої школи, на якій видно чимало слідів від ворожих обстрілів. Послухати чернігівських артистів прийшли воїни і поліцейські, які на той час були вільні від несення служби.

Не можуть учасники творчої делегації з Чернігівщини не згадати й про свої відвідини Краєзнавчого музею в місті Волноваха, яке для багатьох відоме з інформаційних зведень про бої у 2014-2015 роках. Нині про ті тривожні часи в музеї нагадує окрема експозиція, яку важко оглядати без сліз на очах…

Важливо наголосити, що після концертів у Маріуполі, Сартані та Мар`їнці будуть й інші культурно-просвітницькі акції, чільними учасниками яких і надалі ставатимуть представники Чернігівського обласного філармонійного центру та інших творчих колективів нашої області. За словами голови правління ГО “Українська Ініціатива” Юрія Косенка, в рамках угоди, підписаної 19 червня цього року між очолюваною ним організацією та Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, такі заходи вже планують. То ж попереду ще багато цікавих подій, які неодмінно сприятимуть налагодженню тісних дружніх зв'язків між Чернігово-Сіверщиною та Донбасом.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode