“Я ЗІЙДУ КОЛОСКОМ...” — ПРОГРАМА НАРОДНОГО ХОРУ ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНАТОЛІЯ ПАШКЕВИЧА

2024.02.11 АНХ Пашкевич

“Мамина вишня”, “Степом, степом...”, “Довженкова земля”... Хто не знає ці пісні, що вже давно стали народними?.. Їх автору — видатному українському композитору і диригенту, народному артисту України Анатолію Пашкевичу 11 лютого виповнилося б 86 років. Він пішов з життя у 2005-му, у розквіті творчих сил. Але його мистецька спадщина зберігається послідовниками як безцінний скарб вітчизняної культури.

З 1989-го року життя Анатолія Пашкевича було пов’язане з Черніговом: він став художнім керівником колективу, який нині має статус Академічного народного хору обласного філармонійного центру. “Нев’янучий аромат народності, вплетений в мереживо його слів і музики, невичерпана і незрівняна любов до народної пісні по-справжньому підняла колектив на нові творчі сходинки”, — зазначають артисти хору. На Чернігівщині Анатолієм Пашкевичем були написані “Крик попелу”, “Чернігівські дзвони”, “Пролітали журавлі”, “Мамині руки” та багато інших композицій.

11 лютого 2024 року Академічний народний хор під орудою заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура представив публіці концертну програму “Я зійду колоском...”, приурочену до дня народження Анатолія Пашкевича. У програму увійшли твори, написані композитором на вірші українських авторів, обробки народних пісень, зроблені Анатолієм Пашкевичем і Володимиром Коцуром, інструментальні та вокально-хореографічні композиції. Для глядачів прозвучало багато відомих творів митця — в тому числі, “Мамина вишня”, “Степом, степом...”, “Пролітали журавлі”, “Перестигло в полі жито”... У концерті взяв участь заслужений артист України Олексій Биш.

Мистецтвознавці називають Анатолія Пашкевича самобутнім, неповторним майстром, який своєю творчістю визначив вектори розвитку народного хорового мистецтва. Програма Академічного народного хору “Я зійду колоском...”, яка прозвучала зі сцени Чернігівського обласного філармонійного центру, ще раз підкреслила: у творчості Маестро звучала і звучить сама українська душа.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode