РОМАН ПУНЕЙКО ПРЕДСТАВИВ ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ПУБЛІЦІ ТВОРИ ВОЛОДИМИРА РУНЧАКА

2024.03.23 Пунейко Рунчак

23 березня 2024 року баяніст Роман Пунейко виконав на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру твори композитора Володимира Рунчака. Тур дуету композитора і виконавця нині проходить містами України при підтримці Національної Всеукраїнської музичної спілки в рамках концертної серії “Нова музика в Україні”, фестивалю “День українського баяна і акордеона”, конкурсу баяністів та акордеоністів “InterSvitaz accomusik” за сприяння місцевих закладів культури, зокрема, Чернігівського музичного коледжу.

Композиторські прийоми Володимира Рунчака називають новаторськими. В них панує експресія і щирість. “Митець знайшов баланс між стилістичними обмеженнями і новою творчою свободою”, — підкреслюють фахівці. Його твори звучать на кращих сценічних майданчиках Великої Британії, Німеччини, Італії, США... Крім того, він активно пропагує в світі твори своїх колег — сучасних українських композиторів.

В авторському доробку Володимира Рунчака — твори для оркестру, вокально-симфонічні твори, композиції для хору, для камерних складів, для фортепіано... Окрема тема — твори для баяна і акордеона. Саме він свого часу започаткував концертну серію “Нова музика в Україні”, а також заснував фестиваль “День українського баяна і акордеона”, аби підняти рейтинг цих інструментів.

Саме композиції для баяна прозвучали у концертній програмі молодого, але дуже відомого — і в Україні, і в світі — баяніста Романа Пунейка. Роман — переможець і лауреат багатьох фестивалів та конкурсів. В його репертуарі — твори від світової класики до новітніх опусів сучасних композиторів. У своєму виступі на сцені філармонійного центру виконавець підкреслив те, що характерно для творчості Володимира Рунчака — силу, емоційність, відкрите бачення світу. Прозвучали Соната №1 “Passione”, “В наслідування Шостаковичу”, “Messa da Requiem”, Китайський диптих №2 українського композитора, а на завершення — Соната соль мінор Доменіко Скарлатті.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode