БІЛЯ П’ЯТНИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ У ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ ПРОЙШОВ ВЕЛИКОДНІЙ ЗАХІД

2024.05.02

Сьогодні   наша країна, весь український народ проходить через тяжке випробування — окупацію ворогом, який хоче забрати найголовніше - нашу волю та свободу. Під час війни ми не лише залишаємося міцними, а й зберігаємо наші давні традиції української культури. Наша спільнота продовжує святкувати важливі свята, зберігає унікальні ремесла та традиційні звичаї, що зумовлені столітнім спадком наших предків. Це підтримує нашу ідентичність та є символом нашої стійкості та гордості .

Великдень - це особливе свято, що зберігається в українській культурі з покоління в покоління. У цей день ми вітаємо один одного, виголошуючи слова "Христос воскрес» і "Воістину воскрес". Традиційний атрибут Великодня — крашанки і писанки, що символізують початок, народження життя.

Про традиції писанкарства на Чернігівщини розповіла присутнім провідний методист з розвитку народних ремесел та виставкової діяльності Обласного центру народної творчості Маріанна Ваценко.

Під композицію «Веснянка» у виконанні Академічного народного хору присутні на заході прикрасили дерево біля П’ятницької церкви, що стало вже доброю традицією у Чернігові.

Серед учасників заходу були організатори — Департамент культури Чернігівської ОДА, Обласний центр народної творчості, Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм,  ініціатори дійства — ЄМПЧ Єдиний Мистецький Простір Чернігівщини.

Передсвяткову радість розділила з присутніми К'яра Децці Бардескі - голова Бюро ЮНЕСКО в Україні, представники закладів культури  обласного підпорядкування.

Духовний гімн України «Боже великий єдиний» завершив захід і став добрим побажанням нам і нашій Україні.

За повідомленням Департаменту культури Чернігівської ОДА


QR-Code generated with LudwigQRCode